Jakou vonnou svíčku do interiéru?

Vonné svíčky dokážou v interiéru navodit příjemnou atmosféru. K tomu svítí a příjemně voní. Ne všechny jsou ale pro vaše zdraví prospěšné! Některé vám mohou i uškodit.

Jakou vonnou svíčku do interiéru?

Na trhu se setkáme s vonnými svíčkami různých kvalit a cenových relací. Pro levné svíčky je většinou charakteristická krátká doba hoření v kombinaci s nekvalitním voskem a knotem. Oproti tomu dražší svíčka (na trhu najdete i svíčky za 15 tisíc korun) vám vydrží hořet dlouhé hodiny, a navíc váš interiér rozvoní příjemnou vůní. Parametrů, jimiž byste se při výběru svíček měli řídit, je však více.

Jakou vonnou svíčku do interiéru?

Svíčky ze včelího vosku

Hlavním parametrem při výběru svíčky je vosk. Jedním z nejkvalitnějších je vosk včelí, při jehož hoření se do ovzduší (na rozdíl od svíček parafínových) neuvolňují škodliviny, ale vznikají naopak zdraví prospěšné záporné ionty posilující imunitu a zlepšující dýchání. Svíčky ze stoprocentního včelího vosku většinou najdete v portfoliu malých farem a manufaktur. A nejsou ani moc drahé. Stáčenou velkou svíčku na e-shopu pořídíte do sta korun.

Jakou vonnou svíčku do interiéru?

Svíčky ze sójového vosku

Alternativou ke včelímu vosku je vosk sójový, který se získává ze sójových bobů. Protože se jedná o obnovitelný zdroj, patří svíčka ze sójového vosku mezi ekologické varianty. Najdete je například v portfoliu značky Woodwick. Ty se navíc prodávají v krásných designových dózách, které se mohou stát ozdobou vašeho interiéru.

Jakou vonnou svíčku do interiéru?

Svíčky z palmového vosku

Škodlivé chemikálie byste marně hledali i v palmovém vosku, pro nějž je typický zrnitý až krystalický vzhled. Předností palmového vosku je také jasné hoření bez kouře. I tyto svíčky seženete v portfoliu drobných výrobců.

Jakou vonnou svíčku do interiéru?

Svíčky parafínové

Nejméně kvalitní je vosk parafínový. Ten se získává při destilaci ropy nebo krystalizačním odparafínováním hnědouhelného dehtu, což v podstatě říká vše. Když už parafínovou svíčku, tak tu z vysoce rafinovaného parafínu s nízkým obsahem oleje.

Zdroj foto: Notino.cz, WoodWick, Pixabay.com

Související příspěvky